Ανακοίνωση λόγω Οικονομικής Κρίσης

 


 

Στο ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΓΚΑ ξεκινήσαμε όχι με σκοπό την κερδοφορία αλλά τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μια αξιοπρεπή ζωή. Με βάση ένα τέτοιο σκεπτικό φροντίσαμε τα προϊόντα μας να έχουν την καλύτερη ποιότητα και τη χαμηλότερη δυνατή τιμή σε σχέση με το κόστος παραγωγής τους.

Κατανοώντας όμως το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε (ή που αναδύθηκε) και θεωρώντας ότι εμείς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος διαβίωσής μας ευκολότερα απ' ότι ένας κάτοικος της πόλης (π.χ. μπορούμε να παράγουμε το μεγαλύτερο μέρος της τροφής μας εντός του κτήματος και έχουμε και κάποια εξωαγροτικά εισοδήματα π.χ. ενοίκια από τα σπίτια που είχαμε όσο μέναμε στην Αθήνα) αποφασίσαμε από τις 24/5/2010 να προβούμε σε ελαχιστοποίηση του κέρδους, κατεβάζοντας τις τιμές σχεδόν στο κόστος. Έτσι, σε συνεννόηση με τα μαγαζιά που συνεργαζόμαστε, προβήκαμε στις εξής μειώσεις τιμών:

-18% στο "Βανίλια ελάτης, ανθέων"

Το μέλι "Βανίλια ελάτης, ανθέων" που παράγεται από το ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΓΚΑ είναι από τα καλύτερα (κατά τη γνώμη μας το καλύτερο) μέλια της αγοράς αλλά και από τα πιο απαιτητικά σε κόστος παραγωγής.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε μερικούς από τους παράγοντες που το μέλι "Βανίλια ελάτης, ανθέων" έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής από άλλα μέλια:

  1. Επειδή κάνουμε βιολογική μελισσοκομία δεν εκμεταλλευόμαστε οποιαδήποτε ανθοφορία, οπουδήποτε. Τα μελισσοκομεία μας βρίσκονται μακριά από περιοχές που γίνονται συμβατικές καλλιέργειες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να πάμε τα μελίσσια μας σε απομακρυσμένες, ορεινές και κακοτράχαλες περιοχές.
    Αυτό μαζί με την ποιότητα και το είδος του μελιού που θέλαμε να παράγουμε μας οδήγησε στα ψηλά του όρους Μαινάλου, το μόνο μέρος παγκοσμίως που βγαίνει η Βανίλια ελάτης γι' αυτό και είναι προϊόν με ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.).
    Αυτό όμως σημαίνει αυτομάτως δυσκολότερες χειρονακτικές εργασίες και πολύωρη καθημερινή απασχόληση στον τόπο που βρίσκονται τα μελίσσια και σε δύσκολες συνθήκες.
  2. Όπως είναι προφανές, οι συμβατικές θεραπείες των ασθενειών των μελισσιών με φάρμακα και χημικά δεν επιτρέπονται στη βιολογική μελισσοκομία. Όπου όμως συναθροίζονται πολλά μελισσοκομεία - όπως για παράδειγμα στο Μαίναλο - ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Υπάρχουν δυστυχώς ασθένειες που η αντιμετώπισή τους δεν είναι πάντα εφικτή με βιολογικές μεθόδους και φυσικά σκευάσματα αλλά απαιτούν ριζικές λύσεις όπως την καταστροφή του προσβεβλημένου μελισσιού. Έτσι ο κίνδυνος της απώλειας μελισσιών και επομένως μεγάλης οικονομικής καταστροφής είναι συνέχεια παρών.
  3. Για εμάς τα μελίσσια αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς και όχι αντικείμενα οικονομικού κέρδους. Έτσι δεν εκμεταλλευόμαστε "ληστρικά" τα μελίσσια μας αλλά μόνο στο βαθμό που δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την επιβίωσή τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια την περιορισμένη παραγωγή αφού μια μεγάλη ποσότητα μελιού παραμένει στο μελίσσι εξασφαλίζοντάς του ποιοτική τροφή και φυσική διαβίωση.
  4. Το να πάρει κανείς το μέλι Βανίλια ελάτης από τις κηρήθρες είναι ένας αγώνας με αρκετές απώλειες. Η Βανίλια ελάτης δεν είναι όπως τα απλά μέλια που είναι λεπτόρρευστα. Είναι πολύ πηχτό μέλι που βγαίνει πολύ δύσκολα από τα πλαίσια (κηρήθρες) με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να σπάνε και να αχρηστεύονται. Στη βιολογική μελισσοκομία είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε τις δικές μας κηρήθρες, αυτές που φτιάχνει το βιολογικό μελίσσι. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε συμβατικά κεριά. Οι μέλισσες για να φτιάξουν από την αρχή μία κηρήθρα καταναλώνουν 4-8 κιλά μέλι και βέβαια τον ανάλογο χρόνο που χάνεται από τη συλλογή μελιού! Έτσι π.χ. για 50 κατεστραμμένα πλαίσια ο μελισσοκόμος που κάνει βιολογική μελισσοκομία έχει κατά μέσο όρο απώλεια 300 κιλά μέλι από τη συνολική παραγωγή. Κάτω από το πνεύμα ότι η βιολογική μελισσοκομία έχει - και πολύ καλά κάνει - πολλούς περιορισμούς, οι παραγωγές είναι έτσι κι αλλιώς μικρές οπότε τα 300 κιλά είναι πολύ μεγάλη απώλεια.
  5. Ο χρόνος εξαγωγής του μελιού Βανίλια ελάτης είναι πολλαπλάσιος της εξαγωγής οποιουδήποτε άλλου μελιού. Αν για παράδειγμα για την εξαγωγή λεπτόρρευστων μελιών αρκούν 5-6 λεπτά φυγοκέντρησης, για την εξαγωγή της Βανίλιας ελάτης από τον ίδιο αριθμό πλαισίων απαιτούνται τουλάχιστον 15-20 λεπτά ώστε να σπάσουν όσο γίνεται λιγότερα πλαίσια αλλά και πάλι οι απώλειες είναι μεγάλες.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετούς ακόμα λόγους αλλά τότε μπορεί να γινόμασταν κουραστικοί ή ... γκρινιάρηδες γι' αυτό θα μείνουμε σ' αυτούς.

5,5% στο "Πεύκο, χαρουπιά, ρείκι"

Το συγκεκριμένο μέλι βγήκε στην αγορά στο τέλος του 2009 οπότε η οικονομική κρίση είχε αρχίσει να γίνεται εμφανής και γι' αυτό βγήκε ήδη σε οριακά χαμηλή τιμή. Παρ' όλα αυτά όμως - εξαντλώντας κάθε περιθώριο - κάνουμε και σε αυτό το μέλι τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση τιμής.

Προβαίνουμε σε αυτές τις μειώσεις τιμών, ελπίζοντας ότι όλη η αγορά θα προβεί σε μείωση τιμών ώστε να μοιραστούμε το βάρος, κατά το δυνατόν. Για παράδειγμα, αν δεν μειωθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης οι μελισσοκόμοι θα συνεχίσουν να αιμορραγούν αρκετά.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι έχουν στην προτίμησή τους τα προϊόντα μας. Ειλικρινά το ότι εν μέσω κρίσης οι πωλήσεις μας όχι μόνο δεν έπεσαν αλλά ανέβηκαν και κατά 15% σε αντιστοιχία με τα προηγούμενα χρόνια (στοιχεία μέχρι 15 Μαίου) μας έδωσε κουράγιο και πιστεύουμε πως όλοι μαζί γρήγορα θα αποδείξουμε πως οι Έλληνες ούτε "τεμπέληδες" ούτε "χαραμοφάηδες" ούτε "ασυνείδητοι" είμαστε.

Σας ευχόμαστε κουράγιο και καλή δύναμη. Θα είμαστε επίσης στη διάθεσή σας στο e-mail μας ή στο τηλέφωνο για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε.

Με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο
ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΓΚΑ

Υ.Γ. Καθώς διαβάζαμε το παραπάνω κείμενο για να διορθώσουμε τυχόν συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη, κάποιος από την παρέα, ο πιο ... "καχύποπτος", του οποίου δεν θα σας πούμε το όνομα, είπε: "Μήπως πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι η μείωση των τιμών δεν θα επηρεάσει την ποιότητα του μελιού και πως αυτή θα παραμείνει ακριβώς ίδια;". Για μια στιγμή νομίζαμε ότι μας κοροϊδεύει. Είναι τόσο αυτονόητο για μας κάτι τέτοιο που κανείς μας - μέχρι εκείνη την ώρα - δεν είχε διανοηθεί μια τέτοια πιθανότητα! Τέλοσπάντων και ... για να του κάνουμε το χατίρι, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε, όπως άλλωστε θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι, πως η ποιότητα των μελιών μας δεν θα αλλάξει στο ελάχιστο.